Apus in ... Apuseni

Va prezint o alta locatie, un minunat apus de soare in muntii ... Apuseni, exemplificata prin cateva fotografii realizate in mod profesionist de catre domnul Marius Turc, care a avut amabilitatea de a ne da permisiunea postarii pe acest site. Fotografiile, desi au fost realizate in original la rezolutii foarte mari si foarte bune, am fost nevoiti sa le micsoram ca si rezolutie, pentru a permite o viteza mai mare de accesare a acestui articol si a evita minute lungi de asteptare pentru cei nu aveti internet de mare viteza. Sper ca o sa va faca placere vizualizarea acestor fotografii extraordinare.


Munții Apuseni sunt un lanț muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali. Cel mai înalt vârf este Curcubăta Mare (cunoscut și ca Vârful Bihor) cu o altitudine de 1849 de metri. Sunt delimitați la nord de Râul Barcău, la sud de râul Mureș, la vest de Dealurile și Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei. În Munții Apuseni se află peste 400 de peșteri.


Munții Apuseni sunt munți tineri, de încrețire, formați în orogeneza alpino-carpato-himalayana. Sunt compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare, de aceea se explică numărul foarte mare de peșteri existente în zonă.


Relieful este unul carstic, bine dezvoltat, alcătuit din peșteri (Peștera Urșilor, Peștera Meziad), chei (Cheile Turzii), defilee (Defileul Mureșului). Altitudinile nu depășesc 2.000 m, cu maxime de 1.849 m, la Vârful Cucurbăta Mare, 1.836 m Vârful Vlădeasa, respectiv 1.826 Muntele Mare. În medie altitudinile oscilează în jurul a 1.000 de metri. Masivele muntoase pornesc radiar, din centru și intră în contact direct cu Câmpia de Vest, prin depresiunile "golf": Zarand, Beiuș, Vad Borod, bine populate, așezările urcând până la 1600 m. Principalele căi de traversare a Apusenilor sunt Pasul Vălișoara Vântului, Pasul Vârtop și Pasul Vârfurile.
Copyright foto: Marius Turc. Sursa informatii: Wikipedia.org
Copyright 2011 Filme OnLie - 2011